Peste 190 de eleve de liceu au invatat sa faca primii pasi in antreprenoriatul feminin

Junior Achievement (JA) România cu sprijinul European Institute of Innovation and Technology (EIT) a organizat 3 ateliere „Antreprenoriatul feminin – pe drumul spre succes”, dedicate tinerelor între 15 și 18 ani din țară.

Scopul atelierelor a fost de a reuni eleve cu antreprenoare de succes sau femei în poziții de leadership, pentru a promova dezvoltarea motivației, a abilităților de conducere și a mentalității antreprenoriale.

Ca profesor, mă întreb întotdeauna dacă și în ce măsură reușesc să le insuflu elevelor mele pasiunea pentru antreprenoriat sau economie și cred că dacă eu nu am întotdeauna sorți de izbândă, asemenea întâlniri contribuie cu siguranță la încercările mele. Cele 3 doamne invitate au captat atenția prin discurs, interacțiune cu elevele și, mai ales, prin sinceritatea experiențelor de viață.” a declarat Cătălina Rusin, profesoară la Colegiul Național Ion Creangă din București.

Peste 190 de eleve și 24 cadre didactice din 19 licee din județele București, Cluj șiTimiș au participat la cele trei ateliere organizate la Colegiul Național Ion Creangă din București, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca și Facultatea de Management în Producție și Transporturi a Universității Politehnica din Timișoara.

Este o experiență cu totul inedită întâlnirea cu femei de succes în diverse domenii, care ne oferă încrederea și speranța că și cele mai mari visuri se pot împlini, atât timp cât ne urmăm pasiunea și ne asumăm riscuri.” a declarat Foghiș Diana, elevă la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca.

Cele trei ateliere au adus în fața elevelor de liceu modele de succes ale antreprenoriatului feminin sau în poziții de leadership ale unor companii importante din România care le-au vorbit din experiența personală despre primii pași din carieră.

Camelia Horlaci – Baker Tilly, Elisabeta Moraru – Google România, Anca Harasim – AmCham, Teodora Urian – Accenture, Timișoara, Iulia Viasu – TRW Automotive Timișoara, Daniela Maier – Maier Studio, Andreea Mihoc – Președinte GreenEduCare, Oana Mîndruț – ONG Life Education for All, Cristina Pop – Cluj International Women’s Club alături persoane din mediul educațional precum Mihaela Luțaș – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Adriana Iacob – inspector de proiecte educaționale din Cluj, Monica Tion – Universitatea Politehnica Timișoara au fost modelele de succes care le-au inspirat pe tinere. Laurent Roux din partea European Institute of Innovation and Technology a avut intervenții online în cadrul evenimentelor.

Activitatea și-a propus să ofere modele de succes, să ajute elevele să-și identifice calitățile care le-ar putea ajuta într-o viitoare activitate de antreprenoriat, să accepte provocările, să le stimuleze pentru a alege să devină antreprenor. Nota comună tuturor modelelor prezentate: munca, studiul asiduu, dorința de a-i ajuta pe ceilalți”, a declarat Coadă Delia, profesor Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Temele atelierelor au fost concentrate pe creativitate, rolul femeilor în afaceri și în comunitate, importanța calităților personale, abilitățile soft necesare și ce cariere vor tinerele să urmeze.

Despre Junior Achievement Romania:

Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a JA Worldwide®, USA şi JA Europe.

JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială, programele fiind urmate în 39 de țări din Europa și 123 din toată lumea.

În România, programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din peste 1.400 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.

Programele JA ajută tinerii să se pregătească pentru realitatea economică, oferindu-le posibilitatea să învețe cum să se raporteze la societate, cum să își aleagă profesia, cum să devină independenți financiar și cum să creeze locuri de muncă ce vor schimba în bine viețile oamenilor din jurul lor și economiile comunităților în care trăiesc.

Programele internaționale JA acoperă toate categoriile de vârstă și sunt adaptate pentru specificul realității din România, ajutând tinerii să-și dezvolte abilități și competențe esențiale pentru carieră și pentru viață.

Programele sunt implementate la clasă gratuit, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și datorită susținerii din partea comunității de afaceri, ce contribuie financiar și cu participarea consultanților voluntari la clasă, oferind tinerilor oportunitatea de a intra în contact cu mediul de business.

Înscrierea în programele le permite elevilor din România accesul la resurse educaționale și metode moderne de învățare.

Sursa: JA Romania

This entry was posted in Liceu and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.